TEKNIK DAN PEMASARAN KRIPIK SINGKONG UNTUK MENGATASI EKONOMI MASYARAKAT AKIBAT DAMPAK COVID 19 DESA SUMBERSEKAR KECAMATAN DAU KABUPATEN MALANG


Abstract

Management training for the Home Industry of cassava chips "Burung Pipit" includes planning, organizing, understanding and defining work (job description) to improve division performance. Financial Management in terms of bookkeeping of financial transactions aims to find out how much withdrawals and expenses are each season. By making a simple journal for each financial transaction, you can form and carry out a cash flow analysis. Training on cassava chip product training "Burung Pipit" aims to increase the selling value of processed products so that it is necessary to develop various processing training related to processing components such as handling cooking oil, cassava as a raw material, as well as management of other materials and equipment such as E-Marketing and technology appropriate as a technology medium for cassava chips home product industry. In the future, UD “Burung Pipit” cassava chips is expected to be able to promote and sell their products without being limited by time and place, so that it will accelerate business development efforts and improve the welfare of the Sumbersekar Dau Malang cassava chip Home Industry. Promotional media using the internet is currently very relevant where people are used to looking for something personal, company or agency needs using internet facilities. Surveys prove that 50% of home-based businesses or small and medium businesses are already using appropriate technology and the internet as their marketing instrument.

Downloads

Download data is not yet available.

Anonymous.2013.Manfaat dan Kandungan Biji Singkong. Http://minumanbandrek. blogs-spot.com/2013/10/manfaat-dan-kandungan-singkong.html (Diunduh pada taggal 25 Februari 2015)

Anonymous. 2013. Kandungan Biji Durian. http://umatsehat.blogspot. com/ 2013/ 01/ kandung- an-biji-durian.html (Diunduh pada taggal 25 Februari 2015)

Anonymous. 2013. Teknologi Pengolahan Hasil Buah Durian. http://www.search- document.com/pdf/1/4/cara-membuat-dodol-durian.html (Diunduh pada taggal 25 Februari 2015)

Anonymous. 2013. Teknologi Pengolahan Hasil singkong. http://kalteng.litbangpertanian.go.id/ind/images/data/singkong-2.pdf (Diunduh pada taggal 25 Februari 2015)

Anonymous. 2013. Profil Kabupaten Malang. BPPD Kabupaten Malang,

Anonymous. 2014. Demografi dan Geografis Pemerintah Kabupaten Malang. (http://www.malangkab.go.id) diakses pada tanggal 12 april 2015

Anonymous. 2014. Potensi dan Produk Unggulan Jawa Timur. Pemerintah Kabupaten Malang. (http://www.malangkab.go.id) diakses pada tanggal 12 april 2015

Arifin Z. 2013. Potensi Pengembangan dan Strategi Usaha Agribisnis tanaman singkong di Desa Pagentan Kecamatan Singosari Kabupaten Malang. Jurnal Manajemen Agribisnis. 13 (2): 1-16.

Azwartika R. R. dan Sardjito.2013. Pengembangan Komoditas Unggulan Pertanian dengan Konsep Agribisnis di Kabupaten Malang . JURNAL TEKNIK POMITS. 2 (2): 2301-9271

Basri, H. 2014. Pembuatan kripik singkong. http://www.scribd.com/doc/232547430 Pembuatan-Dodol-Durian#scribd(Diunduh pada taggal 25 Februari 2015)

Darmawan, E.W. 2013. Kualitas Selai Lembaran singkong (Durio zibethinus Murr.) Dengan Kombinasi Daging Buah Dan Albedo Singkong.E-journal.uajy.ac.id /4543/2/1BL01088

Margono dkk. 2000. Selai dan Buah Jeli. Deputi Menegristek Bidang Pendayagunaan dan Pemasyarakatan Ilmu Pengetahuan dan Teknologi

Djaeni, M. dan Prasetyaningrum, A. 2010. Kelayakan tanaman singkong Sebagai Bahan Pangan Alternatif : Aspek Nutrisi Dan Tekno ekonomi. Riptek. 4 (11): 37-45.

Jufri, M., Dewi. R., Ridwan. A dan Firli. 2006. Studi Kemampuan Pati tanaman singkong Sebagai Bahan Pengikat Dalam Tablet Ketoprofen Secara Granulasi Basah. Majalah Ilmu Kefarmasian. 3 (2).

Kertesz, Z.I. 1991. The Pectic Substances.Interscience Publisher Inc. New York. Halaman 628.

Muhasiby, F. 2013. Cara Pembuatan Pancake durian. http://www.bolaria.net/2013/

/cara-membuat-pancake-durian-sederhana.html (Diunduh pada tanggal 25 Februari 2015)

Rofaida, L.L. 2008. Komparasi Uji Karbohidrat Pada Produk Olahan Makanan Dari Tepung Terigu dan Tepung Singkong. Pendidikan Biologi Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan. Universitas Muhammadiyah. Surakarta

Santoso, P.J. 2012. Mengenal Ragam Dan Potensi Pemanfaatan Sumberdaya Genetik Durian. Balai Penelitian Tanaman Buah Tropika, Sumatera Barat.

Syahza, 2003. Analisis Ekonomi Usaha Tani Hortikultura sbagai Komoditi Unggulan Agribisnis di Kabupaten Pelalawan Propinsi Riau. Perspektif. 8 (1): 101-112.

USDA National Nutrient. 2015. Durian Fruit (Durio zibethinus),Nutrition Value per 100 g. Http://www.nutrition-and-you.com/durian-fruit.html (Diunduh pada taggal 25 Februari 2015).

Uji, T. 2005. Keanekaragaman jenis dan sumber plasma nutfah Durio (Durio spp.) di Indonesia. Buletin Plasma Nutfah. 11 (1): 28-33.

Title TEKNIK DAN PEMASARAN KRIPIK SINGKONG UNTUK MENGATASI EKONOMI MASYARAKAT AKIBAT DAMPAK COVID 19 DESA SUMBERSEKAR KECAMATAN DAU KABUPATEN MALANG
Issue: Vol. 8 No. 1 (2023): JURNAL DAYA-MAS
Section Articles
Published: May 17, 2023
DOI: https://doi.org/10.33319/dymas.v8i1.100
Keywords: appropriate technology, Marketing, Promotion
Author
  • Zainol Arifin
  • Cakti Indra Gunawan
  • Latif Fianto